ClickCease
wat is online marketing

Wat is online marketing?

Wat is online marketing? Alle marketing die via het internet plaatsvindt en door marketingspecialisten kan worden gebruikt om advertenties over te brengen en de impact ervan te meten via je klantreis. In de praktijk verwijst online marketing meestal naar marketingcampagnes die op een computer, telefoon, tablet of ander apparaat verschijnen. Het kan vele vormen aannemen, waaronder online video, display-advertenties, zoek ads, betaalde social media advertenties en posts op sociale media. Online marketing wordt vaak vergeleken met “traditionele marketing” zoals tijdschriftadvertenties, billboards en direct mail.

Wist je dat meer dan driekwart van de mensen dagelijks online is? Niet alleen dat, maar 43% surft meer dan één keer per dag online en 26% is ‘bijna constant’ online.

Bij mobiel internetgebruikers zijn deze cijfers nog hoger. Meer dan 89% van de mensen gaat minstens dagelijks online en 31% is bijna constant online. Als marketeer is het belangrijk om te profiteren van de digitale wereld met een online advertentieaanwezigheid, door een merk op te bouwen, een geweldige klantervaring te bieden die ook meer potentiële klanten en meer oplevert, met een digitale strategie.

Met een online marketingstrategie kun je gebruikmaken van verschillende digitale kanalen, zoals sociale media, pay-per-click, zoekmachineoptimalisatie en e-mailmarketing, om in contact te komen met bestaande klanten en individuen die geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Als gevolg hiervan kun je een merk opbouwen, een geweldige klantervaring bieden, potentiële klanten binnenhalen en meer.

Inhoudsopgave

Wat is online marketing?

Online marketing is de promotie van merken om via internet en andere vormen van digitale communicatie in contact te komen met potentiële klanten. Dit omvat niet alleen e-mail, sociale media en web advertenties, maar ook tekst- en multimediaberichten als marketingkanaal.

Als een marketingcampagne digitale communicatie omvat, is het in wezen online marketing.

Inbound marketing versus online marketing

Online marketing en inbound marketing worden gemakkelijk door elkaar gehaald, en terecht. Online marketing gebruikt veel van dezelfde tools als inbound marketing: e-mail en online content, om er maar een paar te noemen. Beide zijn er om de aandacht van prospects te trekken tijdens de reis van de koper en ze in klanten te veranderen. Maar de 2 benaderingen hebben een verschillende kijk op de relatie tussen het hulpmiddel en het doel.

Online marketing gaat na hoe individuele tools of digitale kanalen prospects kunnen converteren. De online marketingstrategie van een merk kan meerdere platforms gebruiken of al zijn inspanningen op 1 platform concentreren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld voornamelijk inhoud maken voor sociale-mediaplatforms en e-mailmarketingcampagnes, terwijl het andere online marketingmogelijkheden negeert.

Aan de andere kant is inbound marketing een holistisch concept. Het beschouwt eerst het doel, kijkt vervolgens naar de beschikbare tools om te bepalen welke de beoogde klanten effectief zullen bereiken, en vervolgens in welke fase van de verkooptrechter dat zou moeten gebeuren. Stel dat je het websiteverkeer wilt stimuleren om meer prospects en leads te genereren. Je kunt jezelf concentreren op zoekmachineoptimalisatie bij het ontwikkelen van je contentmarketingstrategie, wat resulteert in meer geoptimaliseerde inhoud, waaronder blogs, landingspagina’s en meer.

Het belangrijkste om te onthouden over online marketing en inbound marketing is dat je als marketingprofessional niet hoeft te kiezen tussen de 2. Sterker nog, ze werken het beste samen. Inbound marketing biedt structuur en doel voor effectieve online marketing voor online marketinginspanningen, en zorgt ervoor dat elk digitaal marketingkanaal naar een doel werkt.

Waarom is online marketing belangrijk?

Elke vorm van marketing kan je bedrijf helpen groeien. Online marketing is echter steeds belangrijker geworden vanwege de toegankelijke digitale kanalen. Alleen al in april 2022 waren er wereldwijd 5 miljard internetgebruikers.

Van sociale media tot sms-berichten, er zijn veel manieren om online marketingtactieken te gebruiken om met je doelgroep te communiceren. Bovendien heeft online marketing minimale startkosten, waardoor het een kosteneffectieve marketingtechniek is voor kleine bedrijven.

B2B versus B2C online marketing

Online marketingstrategieën werken zowel voor B2B (business to business) als voor B2C (business to consumer) bedrijven, maar best practices verschillen aanzienlijk tussen de 2. Hier is een nadere blik op hoe online marketing wordt gebruikt in B2B- en B2C-marketingstrategieën.

B2B-klanten hebben doorgaans langere besluitvormingsprocessen en dus langere verkooptrechters. Strategieën voor het opbouwen van relaties werken beter voor deze klanten, terwijl B2C-klanten de neiging hebben om beter te reageren op kortetermijnaanbiedingen en berichten.

B2B-transacties zijn meestal gebaseerd op logica en bewijs, en dat is wat bekwame digitale B2B-marketeers presenteren. B2C-inhoud is eerder emotioneel gebaseerd en is erop gericht de klant een goed gevoel te geven over een aankoop.

B2B-beslissingen hebben meestal meer dan 1 persoon nodig. Het marketingmateriaal dat deze beslissingen het beste aanstuurt, is meestal deelbaar en downloadbaar. 

B2C-klanten daarentegen geven de voorkeur aan een-op-een connecties met een merk.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op elke regel. Een B2C-bedrijf met een product met een hoge prijs, zoals een auto of computer, biedt mogelijk meer informatieve en serieuze inhoud. Als gevolg hiervan moet je online marketingstrategie altijd gericht zijn op de informatie uit je eigen klantenbestand en informatie over jouw doelgroep, of je nu B2B of B2C bent.

Kijk naar je huidige doelgroep om goed geïnformeerde en gerichte online marketingcampagnes te creëren. Als je dit doet, zorg je ervoor dat je marketinginspanningen effectief zijn en dat je de aandacht van potentiële klanten kunt trekken.

Soorten online marketing

Er zijn net zoveel specialisaties binnen online marketing als er manieren zijn om met digitale media te communiceren. Hier zijn een paar belangrijke voorbeelden van soorten online marketingtactieken.

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie, of SEO, is technisch gezien een marketingtool in plaats van een vorm van marketing op zich. The Balance definieert het als “de kunst en wetenschap om webpagina’s aantrekkelijk te maken voor zoekmachines.”

Het “kunst en wetenschap” deel van SEO is het belangrijkste. SEO is een wetenschap omdat je verschillende bijdragende factoren moet onderzoeken en wegen om de hoogst mogelijke ranking op een resultatenpagina van een serch engine (SERP) te bereiken.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden bij het optimaliseren van een webpagina voor zoekmachines:

Kwaliteit van de inhoud

Niveau van gebruikersbetrokkenheid

Mobielvriendelijkheid

Aantal en kwaliteit van inkomende links

Naast de bovenstaande elementen, moet je technische SEO optimaliseren, wat alle back-endcomponenten van je site zijn. Dit omvat de URL-structuur, laadtijden en verbroken links. Door je technische SEO te verbeteren, kunnen zoekmachines je site beter navigeren en crawlen.

Het strategische gebruik van deze factoren maakt zoekmachineoptimalisatie tot een wetenschap, maar de onvoorspelbaarheid ervan maakt het een kunst.

Uiteindelijk is het doel om op de eerste pagina van de resultatenpagina van een zoekmachine te komen. Dit zorgt ervoor dat mensen die op zoek zijn naar een specifieke zoekopdracht met betrekking tot je merk, je producten of diensten gemakkelijk kunnen vinden. Hoewel er veel zoekmachines zijn, richten digitale marketeers zich vaak op Google, omdat het een wereldleider is op de markt voor zoekmachines.

In SEO is er geen kwantificeerbare rubriek of consistente regel om hoog te scoren in zoekmachines. Google en andere zoekmachines veranderen hun algoritme bijna constant, dus het is onmogelijk om exacte voorspellingen te doen. Wa je kunt doen, is de prestaties van je pagina nauwlettend volgen en je strategie dienovereenkomstig aanpassen.

Contentmarketing

Zoals eerder vermeld, is de kwaliteit van je inhoud een belangrijk onderdeel van een geoptimaliseerde pagina. Als gevolg hiervan is SEO een belangrijke factor in contentmarketing, een strategie die gebaseerd is op de distributie van relevante en waardevolle content naar een doelgroep.

Zoals bij elke marketingstrategie, is het doel van contentmarketing om leads aan te trekken die uiteindelijk in klanten worden omgezet. Maar het doet dat anders dan traditionele reclame. In plaats van prospects te verleiden met potentiële waarde van een product of dienst, biedt het gratis waarde in de vorm van geschreven materiaal, zoals:

Blog berichten

E-boeken

Nieuwsbrieven

Video- of audiotranscripties

Witte papieren

Infografieken

Contentmarketing is belangrijk, en er zijn genoeg statistieken om het te bewijzen:

84% van de consumenten verwacht dat bedrijven vermakelijke en nuttige inhoudservaringen produceren

62% van de bedrijven met minstens 5.000 werknemers produceert dagelijks content

92% van de marketeers is van mening dat hun bedrijf inhoud als een belangrijk bezit beschouwt

Hoe effectief contentmarketing ook is, het kan lastig zijn. Schrijvers van contentmarketing moeten hoog kunnen scoren in de zoekresultaten van zoekmachines en tegelijkertijd mensen aanspreken die het materiaal lezen, delen en verder communiceren met het merk. Wanneer de inhoud relevant is, kan het sterke relaties in de pijplijn tot stand brengen.

Om effectieve inhoud te maken die zeer relevant en boeiend is, is het belangrijk om je doelgroep te identificeren. Wie probeer je uiteindelijk te bereiken met je contentmarketinginspanningen? Zodra je je publiek beter begrijpt, kun je bepalen welk type inhoud je gaat maken. U kunt veel soorten inhoud gebruiken in je contentmarketing, waaronder video’s, blogberichten, afdrukbare werkbladen en meer.

Ongeacht welke inhoud je maakt, het is een goed idee om best practices voor contentmarketing te volgen. Dit betekent inhoud maken die grammaticaal correct is, vrij van fouten, gemakkelijk te begrijpen, relevant en interessant is. Uw inhoud moet lezers ook naar de volgende fase in de pijplijn leiden, of dat nu een gratis consult met een verkoopvertegenwoordiger of een aanmeldingspagina is.

Social media marketing

Social media marketing betekent verkeer en naamsbekendheid stimuleren door mensen online in discussie te laten gaan. U kunt social media marketing gebruiken om je merk, producten, diensten, cultuur en meer onder de aandacht te brengen. Met miljarden mensen die hun tijd besteden aan sociale-mediaplatforms, kan het de moeite waard zijn om te focussen op sociale-mediamarketing.

De meest populaire digitale platforms voor social media marketing zijn Facebook, Twitter en Instagram, met LinkedIn en YouTube niet ver daarachter. Welke sociale mediaplatforms je voor je bedrijf gebruikt, hangt uiteindelijk af van je doelen en doelgroep. Als je bijvoorbeeld nieuwe leads voor je FinTech-startup wilt vinden, is het een goed idee om je doelgroep op LinkedIn te targeten, aangezien professionals uit de sector actief zijn op het platform. Aan de andere kant is het plaatsen van advertenties op sociale media op Instagram wellicht beter voor je merk als je een B2C hebt die is gericht op jongere consumenten.

Omdat social media marketing actieve participatie van het publiek inhoudt, is het een populaire manier geworden om aandacht te krijgen. Het is met 96% het meest populaire contentmedium voor digitale B2C-marketeers, en het wint ook terrein in de B2B-sfeer. Volgens het Content Marketing Institute heeft 61% van de B2B-contentmarketeers dit jaar meer gebruik gemaakt van sociale media.

Social media marketing biedt ingebouwde engagementstatistieken, die uiterst nuttig zijn om je te helpen begrijpen hoe goed je je publiek bereikt. U kunt beslissen welke soorten interacties het meest voor je betekenen, of dat nu gaat om het aantal shares, reacties of het totale aantal klikken op je website.

Directe aankoop is misschien niet eens een doel van je marketingstrategie voor sociale media. Veel merken gebruiken social media marketing om de dialoog met het publiek aan te gaan in plaats van ze aan te moedigen om meteen geld uit te geven. Dit komt vooral veel voor bij merken die zich richten op een ouder publiek of die producten en diensten aanbieden die niet geschikt zijn voor impulsaankopen. Het hangt allemaal af van de marketingdoelen van je bedrijf op sociale media.

Om een effectieve marketingstrategie voor sociale media te creëren, is het cruciaal om best practices te volgen. Hier zijn een paar van de belangrijkste best practices voor social media marketing:

Maak hoogwaardige en boeiende inhoud

Beantwoord opmerkingen en vragen op een professionele manier

Maak een schema voor het posten van sociale media

Post op het juiste moment

Huur managers voor sociale media in om je marketinginspanningen te ondersteunen

Ken je publiek en op welke socialemediakanalen ze het meest actief zijn

Om meer te weten te komen over hoe Mailchimp kan helpen met je social media strategie, bekijk de vergelijking van onze gratis social media management tools met andere.

Pay-per-click marketing

Pay-per-click, of PPC, is een vorm van online marketing waarbij je een vergoeding betaalt telkens wanneer iemand op je digitale advertenties klikt. Dus in plaats van een vast bedrag te betalen om constant gerichte advertenties op online kanalen weer te geven, betaal je alleen voor de advertenties waarmee individuen interactie hebben. Hoe en wanneer mensen je advertentie zien, is iets ingewikkelder.

Een van de meest voorkomende vormen van PPC is adverteren in zoekmachines, en omdat Google de populairste zoekmachine is, gebruiken veel bedrijven Google Ads voor dit doel. Wanneer een plek beschikbaar is op een resultatenpagina van een zoekmachine, ook wel een SERP genoemd, vult de engine de plek met wat in wezen een onmiddellijke veiling is. Een algoritme geeft prioriteit aan elke beschikbare advertentie op basis van een aantal factoren, waaronder:

Advertentiekwaliteit

Zoekwoordrelevantie

Kwaliteit van landingspagina

Huidig bod

PPC-advertenties worden vervolgens bovenaan de resultatenpagina’s van zoekmachines geplaatst op basis van de bovenstaande factoren wanneer een persoon naar een specifieke zoekopdracht zoekt.

Elke PPC-campagne heeft 1 of meer doelacties die kijkers moeten voltooien nadat ze op een advertentie hebben geklikt. Deze acties worden conversies genoemd en kunnen transactioneel of niet-transactioneel zijn. Een aankoop doen is een conversie, maar dat geldt ook voor een nieuwsbriefaanmelding of een telefoontje naar je thuiskantoor.

Wa je ook kiest als je doelconversies, je kunt ze volgen via de door je gekozen online marketingkanalen om te zien hoe je campagne presteert.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een online marketingtactiek waarmee iemand geld kan verdienen door andermans bedrijf te promoten. U kunt de promotor zijn of het bedrijf dat met de promotor samenwerkt, maar het proces is in beide gevallen hetzelfde.

Het werkt met behulp van een model voor het delen van inkomsten. Als je de partner bent, krijg je een commissie telkens wanneer iemand het item koopt dat je promoot. Als je de handelaar bent, betaal je de aangeslotene voor elke verkoop die zij je helpen maken.

Sommige aangesloten marketeers kiezen ervoor om de producten van slechts één bedrijf te beoordelen, misschien op een blog of een andere site van derden. Anderen hebben relaties met meerdere handelaren.

Of je nu een affiliate wilt worden of er een wilt vinden, de eerste stap is om een connectie te maken met de andere partij. U kunt digitale kanalen gebruiken die zijn ontworpen om gelieerde ondernemingen met retailers in contact te brengen, of je kunt een programma voor één retailer starten of eraan deelnemen.

Als je een detailhandelaar bent en ervoor kiest om rechtstreeks met partners samen te werken, zijn er veel dingen die je kunt doen om je programma aantrekkelijk te maken voor potentiële promotors. U moet die filialen voorzien van de tools die ze nodig hebben om te slagen. Dat omvat prikkels voor geweldige resultaten, evenals marketingtools en kant-en-klaar materiaal.

Native reclame

Native advertising is vermomde online marketing. Het doel is om op te gaan in de omringende inhoud, zodat het minder overduidelijk is als reclame.

Native advertising is ontstaan als reactie op het cynisme van de hedendaagse consument ten aanzien van advertenties. In de wetenschap dat de maker van een advertentie betaalt om deze weer te geven, zullen veel consumenten concluderen dat de advertentie bevooroordeeld is en deze daarom negeren.

Een native-advertentie omzeilt deze vooringenomenheid door informatie of entertainment aan te bieden voordat het iets promotioneels wordt, waardoor het ‘advertentie’-aspect wordt gebagatelliseerd.

Het is belangrijk om je native ads altijd duidelijk te labelen. Gebruik woorden als ‘gepromoot’ of ‘gesponsord’. Als die indicatoren worden verborgen, kunnen lezers uiteindelijk veel tijd besteden aan de inhoud voordat ze beseffen dat het reclame is.

Wanneer je consumenten precies weten wat ze krijgen, zullen ze zich beter voelen over je inhoud en je merk. Native advertenties zijn bedoeld om minder opdringerig te zijn dan traditionele advertenties, maar ze zijn niet bedoeld om te bedriegen.

Influencer-marketing

Net als affiliate marketing, is influencer marketing afhankelijk van het werken met een influencer – een persoon met een grote aanhang, zoals een beroemdheid, branche-expert of maker van inhoud – in ruil voor exposure. In veel gevallen zullen deze influencers je producten of diensten aanbevelen aan hun volgers op verschillende sociale mediakanalen.

Influencer-marketing werkt goed voor B2B- en B2C-bedrijven die een nieuw publiek willen bereiken. Het is echter belangrijk om samen te werken met gerenommeerde influencers, omdat ze in wezen je merk vertegenwoordigen. De verkeerde influencer kan het vertrouwen van consumenten in je bedrijf schaden.

Marketingautomatisering

Marketingautomatisering gebruikt software om online marketingcampagnes aan te sturen, waardoor de efficiëntie en relevantie van advertenties wordt verbeterd. Als gevolg hiervan kun je zich concentreren op het creëren van de strategie achter je online marketinginspanningen in plaats van omslachtige en tijdrovende processen.

Hoewel marketingautomatisering misschien een luxe hulpmiddel lijkt waar je bedrijf niet zonder kan, kan het de betrokkenheid tussen jou en je publiek aanzienlijk verbeteren.

Volgens statistieken:

90% van de consumenten vindt personalisatie ‘zeer’ of ‘enigszins’ aantrekkelijk

81% van de consumenten zou willen dat de merken waarmee ze in contact komen, ze beter begrijpen

77% van de bedrijven gelooft in de waarde van realtime personalisatie, maar 60% heeft er moeite mee

Met marketingautomatisering kunnen bedrijven de verwachting van personalisatie bijbenen. Het stelt merken in staat om:

Verzamel en analyseer consumenteninformatie

Ontwerp gerichte marketingcampagnes

Verzend en post online marketingberichten op het juiste moment naar de juiste doelgroepen

Veel marketingautomatiseringstools gebruiken prospectbetrokkenheid (of het ontbreken daarvan) met een bepaalde boodschap om te bepalen wanneer en hoe ze de volgende keer contact kunnen opnemen. Dit niveau van realtime maatwerk betekent dat je effectief een geïndividualiseerde marketingstrategie voor elke klant kunt creëren zonder extra tijdsinvestering.

De marketingautomatiseringstools van Mailchimp zorgen ervoor dat je met je publiek kunt communiceren via op gedrag gebaseerde automatiseringen, transactionele e-mails, op datum gebaseerde automatiseringen en meer.

Email marketing

Het concept van e-mailmarketing is eenvoudig: je stuurt een promotiebericht en hoopt dat je prospect erop klikt. De uitvoering is echter veel complexer. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je e-mails worden gezocht. Dit betekent dat je een opt-in-lijst heeft die het volgende doet:

Individualiseert de inhoud, zowel in de body als in de onderwerpregel

Geeft duidelijk aan wat voor soort e-mails de abonnee zal krijgen

Een e-mailhandtekening die een duidelijke afmeldoptie biedt

Integreert zowel transactionele als promotionele e-mails

U wilt dat je prospects je campagne zien als een gewaardeerde service, niet alleen als een promotiemiddel.

E-mailmarketing is een bewezen, effectieve techniek op zich: 89% van de ondervraagde professionals noemde het hun meest effectieve leadgenerator.

Het kan zelfs nog beter zijn als je andere online marketingtechnieken toepast, zoals marketingautomatisering, waarmee je je e-mails kunt segmenteren en plannen, zodat ze effectiever voldoen aan de behoeften van je klant.

Als je e-mailmarketing overweegt, volgen hier een paar tips die je kunnen helpen bij het opzetten van geweldige e-mailmarketingcampagnes:

Segmenteer je doelgroep om relevante campagnes naar de juiste mensen te sturen

Zorg ervoor dat e-mails er goed uitzien op mobiele apparaten

Een campagneschema maken

Voer A/B-tests uit

Mobiele marketing

Mobiele marketing is een online marketingstrategie waarmee je je doelgroep kunt bereiken op hun mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Dit kan via sms- en mms-berichten, sociale-mediameldingen, mobiele app-waarschuwingen en meer.

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle inhoud is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Volgens het Pew Research Center bezit 85% van de Amerikanen een smartphone, dus je marketinginspanningen kunnen een groot verschil maken wanneer je inhoud maakt voor computer- en mobiele schermen.

De voordelen van online marketing

Online marketing is vooral prominent geworden omdat het zo’n breed publiek bereikt. Het biedt echter ook een aantal andere voordelen die je marketinginspanningen een boost kunnen geven. Dit zijn enkele voordelen van online marketing.

Een breed geografisch bereik

Wanneer je een advertentie online plaatst, kunnen mensen deze zien, waar ze zich ook bevinden (op voorwaarde dat je je advertentie niet geografisch heeft beperkt). Dit maakt het gemakkelijk om het marktbereik van je bedrijf te vergroten en contact te maken met een groter publiek via verschillende digitale kanalen.

Kostenefficiënt

Online marketing bereikt niet alleen een breder publiek dan traditionele marketing, maar brengt ook lagere kosten met zich mee. De overheadkosten voor krantenadvertenties, televisiespots en andere traditionele marketingmogelijkheden kunnen hoog zijn. Ze geven je ook minder controle over de vraag of je doelgroepen die berichten in de eerste plaats zullen zien.

Met online marketing kun je slechts één inhoudsitem maken dat bezoekers naar je blog trekt zolang deze actief is. U kunt een e-mailmarketingcampagne maken die berichten volgens een schema aan gerichte klantenlijsten levert, en het is gemakkelijk om dat schema of de inhoud te wijzigen als dat nodig is.

Als je alles bij elkaar optelt, geeft online marketing je veel meer flexibiliteit en klantcontact voor je advertentie-uitgaven.

Kwantificeerbare resultaten

Om te weten of je marketingstrategie werkt, moet je weten hoeveel klanten het trekt en hoeveel inkomsten het uiteindelijk genereert. Maar hoe doe je dat met een niet-online marketingstrategie?

Er is altijd de traditionele optie om elke klant te vragen: “Hoe heef je ons gevonden?”

Helaas werkt dat niet in alle sectoren. Veel bedrijven voeren geen één-op-één gesprekken met hun klanten en enquêtes leveren niet altijd volledige resultaten op.

Met online marketing is het monitoren van resultaten eenvoudig. Online marketingsoftware en -platforms houden automatisch het aantal gewenste conversies bij dat je krijgt, of het nu gaat om het openen van e-mails, bezoeken aan je startpagina of directe aankopen.

Gemakkelijkere personalisatie

Met online marketing kun je klantgegevens verzamelen op een manier die offline marketing niet kan. Digitaal verzamelde gegevens zijn doorgaans veel nauwkeuriger en specifieker.

Stel je voor dat je financiële diensten aanbiedt en speciale aanbiedingen wilt sturen naar internetgebruikers die je producten hebben bekeken. U weet dat je betere resultaten krijgt als je het aanbod afstemt op de interesse van de persoon, dus beslui je 2 campagnes voor te bereiden. De ene is voor jonge gezinnen die naar je levensverzekeringsproducten hebben gekeken, en de andere is voor millennial-ondernemers die je pensioenplannen hebben overwogen.

Hoe verzamel je al die gegevens zonder geautomatiseerde tracking? Hoeveel telefoongegevens zou je moeten doornemen? Hoeveel klantprofielen? En hoe wee je wie de door je verstuurde brochure wel of niet heeft gelezen?

Met online marketing heb je al deze informatie al binnen handbereik.

Meer verbinding met klanten

Met online marketing kun je in realtime met je klanten communiceren. Wat nog belangrijker is, het laat hen me je communiceren.

Denk na over je social media strategie. Het is geweldig als je doelgroep je laatste bericht ziet, maar het is nog beter als ze erop reageren of het delen. Het betekent meer buzz rond je product of dienst, evenals verhoogde zichtbaarheid telkens wanneer iemand deelneemt aan het gesprek.

Interactiviteit komt ook je klanten ten goede. Hun mate van betrokkenheid neemt toe naarmate ze actieve deelnemers worden in het verhaal van je merk. Dat gevoel van eigenaarschap kan een sterk gevoel van merkloyaliteit creëren.

Makkelijk meetbare conversies

Met online marketing kunnen je klanten direct actie ondernemen nadat ze je advertentie of inhoud hebben bekeken. Bij traditionele advertenties is het meest directe resultaat waar je op kunt hopen een telefoontje kort nadat iemand je advertentie heeft bekeken. Maar hoe vaak heeft iemand de tijd om contact op te nemen met een bedrijf terwijl ze de afwas doen, de snelweg afrijden of de gegevens op het werk bijwerken?

Met online marketing kunnen ze op een link klikken of een blogbericht opslaan en meteen door de verkooptrechter gaan. Ze doen misschien niet meteen een aankoop, maar ze blijven in contact me je en geven je de kans om verder met hen te communiceren.

Hoe maak je een online marketingstrategie?

Voor veel kleine bedrijven en beginnende digitale marketeers kan het moeilijk zijn om aan de slag te gaan met online marketing. U kunt echter een effectieve online marketingstrategie creëren om de naamsbekendheid, betrokkenheid en verkoop te vergroten door de volgende stappen als uitgangspunt te nemen.

Stel SMART-doelen in

Het stellen van specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdige (SMART) doelen is cruciaal voor elke marketingstrategie. Hoewel er veel doelen zijn die je misschien wilt bereiken, probeer je te concentreren op die doelen die je strategie vooruit helpen in plaats van ervoor te zorgen dat deze stagneert.

Identificeer je publiek

Voordat je een marketingcampagne start, is het het beste om je doelgroep te identificeren. Uw doelgroep is de groep mensen die je met je campagne wilt bereiken op basis van vergelijkbare kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, demografie of koopgedrag. Als je je doelgroep goed begrijpt, kun je bepalen welke online marketingkanalen je moet gebruiken en welke informatie je in je campagnes moet opnemen.

Stel je budget vast

Een budget zorgt ervoor dat je je geld effectief besteedt aan je doelen in plaats van te veel uit te geven aan online marketingkanalen die mogelijk niet de gewenste resultaten opleveren. Denk aan je SMART-doelen en het digitale kanaal dat je van plan bent te gebruiken om een budget te maken.

Selecteer je online marketingkanalen

Van contentmarketing tot PPC-campagnes en meer, er zijn veel online marketingkanalen die je in je voordeel kunt gebruiken. Welke online marketingkanalen je gebruikt, hangt vaak af van je doelen, doelgroep en budget.

Verfijn je marketinginspanningen

Zorg ervoor dat je de gegevens van je campagne analyseert om vast te stellen wat er goed is gedaan en waar verbetering mogelijk is zodra de campagne is afgelopen. Hierdoor kun je in de toekomst nog betere campagnes maken. Met behulp van digitale technologieën en software kun je deze gegevens verkrijgen in een overzichtelijk dashboard. Met de online marketinganalyserapporten van Mailchimp kun je al je marketingcampagnes op één centrale locatie bijhouden.

Online marketing zorgt voor groei

Online marketing zou een van de belangrijkste aandachtspunten moeten zijn van de algemene marketingstrategie van bijna elk bedrijf. Nooit eerder was er een manier om zo consistent in contact te blijven met je klanten, en niets anders biedt het niveau van personalisatie dat digitale gegevens kunnen bieden. Hoe meer je de mogelijkheden van online marketing omarmt, hoe meer je het groeipotentieel van je bedrijf kunt realiseren.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Vraag gratis kansenanalyse aan

Wij zullen je website analyseren voor kansen op het gebied van online marketing. Je ontvangt van ons een digitaal geschreven rapport waarin staat wat voor resultaten je kunt verwachten.

Nu logo en website aanvragen

Nu logo, huisstijl en website aanvragen

Nu logo en huisstijl aanvragen

Nu logo aanvragen