Wil je dat je website hoger scoort in Google en andere zoekmachines? Implementeer deze 12 handige SEO-tips om aan de slag te gaan!
SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel, zoekmachineoptimalisatie. Als je wil dat je website succesvol is, is SEO essentieel. Het is het proces van het optimaliseren van een website voor zoekmachines zoals Google om het bezoekersaantal te vergroten en de algehele zichtbaarheid van de site te verbeteren. De praktijk richt zich op het verbeteren van de autoriteit, inhoud en structuur van een website zodat zoekmachines deze beter kunnen begrijpen.
Verschillende best practices kunnen worden geïmplementeerd als onderdeel van een solide SEO strategie. Hier zijn 12 tips om je website te optimaliseren voor zoekmachines.
1. Zoekwoordonderzoek uitvoeren
Zoekwoordonderzoek is essentieel voor on-page SEO. Door de beste zoekwoorden te identificeren om te targeten, kun je de inhoud van je website verbeteren en de kans vergroten om hoog te scoren in zoekmachines.
Er zijn een aantal gratis en betaalde tools die je kunt gebruiken voor zoekwoorden onderzoek. De Google AdWords Keyword Planner is een gratis tool waarmee je trefwoorden kunt vinden die verband houden met content die je aanbiedt. Het laat je ook zien hoe vaak er op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht. De tool geeft daarnaast informatie over de concurrentie voor elk zoekwoord, zodat je zoekwoorden kunt kiezen die het hoogste potentieel hebben voor je bedrijf.
Een andere geweldige tool voor zoekwoorden onderzoek is de Google Trends-tool. Deze tool laat je zien hoe vaak er op bepaalde trefwoorden wordt gezocht en geeft ook gegevens over de relatieve populariteit van de trefwoorden in de loop van de tijd. Dit kan helpen bij het kiezen van zoekwoorden die niet alleen nu populair zijn, maar ook in de toekomst populair zullen blijven.
Verder zijn er betaalde tools als Ahrefs. Hiermee kun je ook je domein rating meten om te kijken wat de autoriteit is van je domein. Hier later meer over.

2. Gebruik zoekwoorden in titels en beschrijvingen
Zorg dat je titels en beschrijvingen overeenkomen met de content op de pagina, zodat zoekmachines en je bezoeker weten waar je pagina over gaat. Omdat dit vaak zorgt voor meer relevantie voor de gebruiker zullen zoekmachines als Google je belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.
Het opnemen van zoekwoorden in titels en beschrijvingen kan ook helpen het doorklikpercentage te verbeteren, omdat mensen eerder op een resultaat klikken dat relevant is voor wat ze zoeken. Door je inhoud op deze manier te optimaliseren, kun je zorgen dat er meer verkeer naar je website wordt geleid wanneer je eenmaal goede posities behaald in de zoekresultaten van zoekmachines. Zo haal je het maximale uit het harde werk wat je in het optimaliseren van je pagina’s hebt gestopt.
3. Optimaliseer de pagina-inhoud
Om goed te ranken, moet de inhoud van je website van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor je doelgroep. Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoorden vaak genoeg opneemt in de inhoud van de pagina om zoekmachines zoals Google te helpen begrijpen waar de pagina over gaat, maar vermijd het overmatig opvullen van zoekwoorden. Zoekmachines zien dit namelijk als spam en straffen dit juist weer af met lagere posities.
Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met het schrijven van hoogwaardige inhoud, of als je hulp nodig hebt bij het verbeteren van je huidige inhoud, overweeg dan om een online marketing bureau in te schakelen. Deze bureaus zijn gespecialiseerd in het creëren en promoten van inhoud van hoge kwaliteit, waardoor je een betere positie in de zoekmachines kunt bereiken en meer klanten kunt aantrekken.
Als je op zoek bent naar een goed online marketing bureau, kun je bijvoorbeeld met ons contact opnemen, zodat wij je wellicht verder kunnen helpen met je online doelen.

Gratis online kansenanalyse ontvangen?
Vraag gratis en vrijblijvend een online marketing kansenanalyse aan en we kijken waar de kansen ligen en wat we voor je kunnen betekenen.
4. Optimaliseer de websitestructuur
Door je inhoud op te splitsen in kleinere secties, wordt het voor lezers gemakkelijker om door te nemen, en het helpt zoekmachines zoals Google ook je inhoud efficiënter te indexeren. Gebruik koppen en subkoppen om je inhoud te structureren. Waar relevant kun je in deze koppen ook weer je zoekwoorden opnemen.
Koppen en tussenkoppen zijn ook een geweldige manier om wat extra flair aan je inhoud toe te voegen. Ze kunnen helpen om de eentonigheid van een lang artikel te doorbreken, en ze kunnen ook helpen om je belangrijkste punten te benadrukken.
Als het gaat om koppen en tussenkoppen, zijn er geen vaste regels. Zorg ervoor dat je ze gebruikt om de leesbaarheid van de inhoud op je website te verbeteren en om zoekmachines zoals Google te helpen deze efficiënter te indexeren. En nog belangrijker, zorg ervoor dat je voor je publiek schrijft, en niet voor de zoekmachines.
5. Optimaliseer webpagina's voor mobiele apparaten
Om goed te scoren op mobiele apparaten is het belangrijk om je website te optimaliseren voor mobiel. Dit omvat het gebruik van een responsief ontwerp, ervoor zorgen dat alle links en call-to-action-knoppen gemakkelijk kunnen worden aangeklikt en het verkleinen van je afbeeldingen. Je kunt ook Accelerated Mobile Pages (AMP) gebruiken om je mobiele ranking verder te verbeteren.
Als je een WordPress-website hebt, kun je de AMP for WordPress-plug-in gebruiken om eenvoudig AMP-pagina’s te maken. Deze plug-in converteert automatisch al je berichten en pagina’s naar AMP-vriendelijke versies, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het handmatig ontwerpen ervan. Als je WordPress niet gebruikt, kun je nog steeds AMP-pagina’s maken met een tool zoals AMP Start.
AMP is echter niet geschikt voor alle soorten websites. Het is vaak aan te raden om in gesprek te gaan met een expert om te kijken of het relevant is voor jouw website.

6. Gebruik afbeeldingen en video's
Door afbeeldingen en video’s op je website op te nemen, kun je tekst opsplitsen en de inhoud visueel aantrekkelijker maken. Optimaliseer je afbeeldingen door beschrijvende alt-tekst op te nemen die zoekwoorden bevat.
Gebruik daarnaast video’s om complexe onderwerpen uit te leggen of om je producten en diensten onder de aandacht te brengen. Dit kan helpen om de SEO van je website te verbeteren en bezoekers langer betrokken te houden.
7. Publiceer regelmatig nieuwe inhoud
Zoekmachines zoals Google houden van verse inhoud. Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe inhoud op je website te publiceren.
Zoekmachines geven prioriteit aan websites die voortdurend worden bijgewerkt met nieuwe, relevante inhoud. Wanneer je regelmatig nieuwe inhoud publiceert, laat je zoekmachines weten dat je website de moeite waard is om regelmatig te bezoeken.
Naast het helpen met de SEO van je site, kan het publiceren van nieuwe inhoud ook verschillende andere voordelen voor je bedrijf hebben. Je blogpost kan bijvoorbeeld helpen meer bezoekers aan te trekken, lezers langer betrokken te houden en je te helpen leads en verkopen te genereren.


8. Verhoog de laadsnelheid van je pagina
Zoekmachines zoals Google houden van snelle websites, dus het is belangrijk om de laadsnelheid van je pagina’s te optimaliseren. Een manier om dit te doen is door de grootte van afbeeldingen te verkleinen. Je kunt dit doen met een compressor zoals TinyPNG.
Een andere manier om je website sneller te maken, is door een caching-plug-in te gebruiken. Hiermee wordt een kopie van de statische bestanden van de website op de server bewaard, zodat ze niet elke keer dat iemand een pagina bezoekt, hoeven te worden gedownload. Er zijn veel plug-ins beschikbaar, zoals W3 Total Cache, of Nitropack.
Ten slotte kun je jouw website ook versnellen door gebruik te maken van een content delivery network (CDN). Hierdoor worden de bestanden van je website over meerdere servers over de hele wereld verspreid, zodat ze sneller bij bezoekers kunnen worden afgeleverd. Er zijn veel CDN-services beschikbaar, zoals Cloudflare.
Nitropack doet bijvoorbeeld CDN en caching allemaal in 1.
9. Gebruik interne en externe links
Door links naar andere pagina’s op uw website en externe websites op te nemen, kan Google de gestructureerde gegevens op uw website beter begrijpen. Het helpt ook om autoriteit over bepaalde onderwerpen te vestigen.
Links helpen gebruikers ook om de andere bronnen op uw website te tonen. Wanneer gebruikers relevante en interessante links zien, is de kans groter dat ze langer op uw website blijven, wat uw SEO-ranking verbetert. Bovendien kunnen externe links u helpen relaties op te bouwen met andere websites in uw branche en nieuwe bezoekers naar uw website te trekken.
Linkbuilding overlaten aan een professionele partij?
Gratis online kansenanalyse ontvangen?
Vraag gratis en vrijblijvend een online marketing kansenanalyse aan en we kijken waar de kansen ligen en wat we voor je kunnen betekenen.
10. Volg rankings en het verkeer
Een van de belangrijkste aspecten van SEO is het monitoren van de website rankings en het verkeer. Dit zal je helpen om de effectiviteit van je SEO-inspanningen te meten. Vervolgens kun je kijken of je de strategie moet aanpassen. Je kunt verschillende online tools en services gebruiken om je posities in zoekmachines bij te houden, zoals Google Analytics en Semrush.
Bovendien moet je ook de bezoekersaantallen controleren om de effectiviteit van je SEO-strategie te zien. Je kunt Google Analytics gebruiken om de bezoekersaantallen van je website bij te houden, evenals andere belangrijke statistieken zoals paginaweergaven, unieke bezoekers en bouncepercentage. Als je merkt dat het verkeer op je website afneemt of niet betrokken is, moet je mogelijk de SEO-aanpak op de pagina wijzigen.
11. Een sitemap maken en indienen
Een sitemap is een bestand dat zoekmachines vertelt over de pagina’s op je website. Een sitemap maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om je website te vinden en te crawlen, wat een boost kan geven in de zoekresultaten. Er zijn twee soorten sitemaps: HTML-sitemaps én XML-sitemaps.
Een HTML sitemap is een losse pagina op je website die alle links bevat van alle pagina’s op je website.
XML-sitemaps zijn het meest populaire type sitemap. Ze zijn eenvoudig te maken en te gebruiken, en ze werken met alle grote zoekmachines. HTML-sitemaps zijn minder populair dan XML-sitemaps, maar ze kunnen handig zijn als u een grote website heeft met veel pagina’s. Een sitemap maken is eenvoudig. Als je WordPress gebruikt kan het met tools zoals Yoast SEO of Rank Math. Je kunt deze vervolgens indienen bij Goolge.


12. Werk aan de autoriteit van je website
Bouw meer ‘do-follow’ links naar je site en de Domain Rating zal stijgen. Zo simpel is het. Houd er rekening mee dat als de site waar je een link van krijgt zelf een lage DR-score heeft, of naar veel websites linkt, de toename van de domein autoriteit verwaarloosbaar kan zijn.
Het is ook belangrijk op te merken dat het bouwen van links naar willekeurige pagina’s niet altijd helpt om je positie of organisch verkeer te verhogen. Aangezien dat vrijwel zeker je einddoel is, moet je jezelf richten op het rechtstreeks bouwen van links naar de pagina’s waarvan je wil dat ze in Google gaan scoren. Dat zal een grotere impact hebben op organisch verkeer en rankings dan simpelweg “het verhogen van DR”.
We weten dit omdat we het hebben bestudeerd. Het aantal verwijzende domeinen naar een pagina correleert nauwer met organisch verkeer dan de autoriteit van de rangschikkende website.
Conclusie
Een website vindbaar maken kan veel werk zijn. Zeker als je in een niche zit met veel concurrentie. Gelukkig zijn er genoeg tools en middelen om je op weg te helpen. Heb je er zelf geen tijd of expertise voor? Schakel dan vooral een bureau in die het voor je afhandelt.