ClickCease
Google-update-MUM

Google MUM update

Google update MUM: nieuwe technologie voor complexere vraagstukken

Van 18 mei tot 20 mei was het weer zover: de jaarlijks terugkerende Google I/O (Innovation in the Open) conferentie van Google. Tijdens deze conferentie worden regelmatig onthullingen gedaan en wordt belangrijk nieuws gedeeld vanuit Google. Ook dit jaar is er weer een grote onthulling over o.a. Google Search. Namelijk de nieuwe technologie voor complexere vraagstukken: Multitask Unified Model, oftewel de MUM-update. Benieuwd wat deze MUM update inhoudt en wat je ongeveer kunt verwachten? We gaan het je uitleggen! Toch liever beeld (Engels) erbij? Bekijk dan het filmpje onderaan de pagina.

Dus, wat is de Google MUM update nu precies? Dat Google ons al aardig kan helpen met onze vraagstukken weten we inmiddels wel, maar toch is één van de grootste problemen voor Google toch nog de complexere vraagstukken. Google heeft onderzocht dat het ongeveer 8 zoekopdrachten nodig heeft om lastigere vragen te beantwoorden. Wat is nu precies een ‘complexere’ zoekopdracht? Google geeft zelf het voorbeeld van ‘hiking’, oftewel wandelen. Stel je voor je hebt de vraag: ‘’Ik heb net de Mt. Adams (VS) bewandeld, maar wil binnenkort de berg Fuji (Japan) bewandelen, wat moet ik anders doen om mij voor te bereiden?’’. (Dit zijn trouwens echte bergen, we hebben het opgezocht!)

Hoe dan ook, de zoekmachine hoe we die vandaag de dag kennen zal hier geen direct antwoord op kunnen geven. Je zal zelf op moeten zoeken wat de hoogte van de berg is, de gemiddelde temperatuur, de moeilijkheidsgraad, de juiste uitrusting en ga zo maar door.

Dit zijn erg veel losse zoekopdrachten. Wanneer je deze vraag echter aan een expert op het gebied van bergbewandelen vraagt, krijg je meteen een uitgebreid antwoord of advies, simpelweg omdat hij/zij je vraag direct begrijpt. Het voorbeeld van hiking is natuurlijk niet het enige lastigere vraagstuk. Dagelijks hebben wereldwijd vele van ons complexere vraagstukken waar ze tegen aanlopen.

Kortom, er is werk aan de winkel. De zoekmachines van nu zijn nog niet geavanceerd genoeg om te antwoorden zoals een expert dat zou doen: iets waar Google wel heen wilt! Samen met een nieuwe technologie, genaamd Multitask Unified Model (MUM), komt Google hier steeds dichterbij. In de toekomst heb je dus minder zoekopdrachten nodig om antwoord te krijgen op lastigere vragen.

“With a new technology called Multitask Unified Model, or MUM, we're able to better understand much more complex questions and needs, so in the future, it will require fewer searches to get things done”

Google begrijpt je nog beter met MUM-update

Met de nieuwe technologie, genaamd Multitask Unified Model (MUM), is Google instaat om lastigere vraagstukken nog beter te begrijpen. Op deze manier heb je ook voor de lastigere vraagstukken minder zoekopdrachten nodig om antwoord te krijgen op je vraag. De Google MUM-update is gebouwd op een ‘Transformer Architecture’, een speciaal soort neuraal netwerk. Dit wil zeggen dat het gebouwd is om menselijke taal beter te begrijpen. De MUM update begrijpt overigens niet alleen de taal, maar genereert het ook. Het is namelijk al getraind om 75 verschillende talen te begrijpen, hierdoor begrijpt Google informatie dat wereldwijd te vinden is op het internet beter dan eerdere modellen. We gaan weer even terug naar het voorbeeld over de twee bergen. Dankzij de MUM update kan Google begrijpen dat je twee bergen met elkaar vergelijkt. Door deze nieuwe technologie begrijpt Google beter dat je dus op zoek bent naar hoogteverschillen, verschillende routes, de nodige uitrusting en ga zo maar door.

1000 keer sterker dan de BERT-update

Volgens Google en diverse SEO-specialisten was de BERT-update in 2019 misschien wel de grootste update ooit. De BERT-update was dan ook een grote stap in de SEO-wereld. BERT helpt Google namelijk de menselijke taal te begrijpen en kan de verbanden leggen tussen woorden en woordcombinaties. Nou, hou je vast! Volgens datzelfde Google is de MUM-update namelijk 1000 keer sterker dan de BERT-update. Hierdoor is Google nog beter in staat om de menselijke taal te begrijpen en kan het de content op websites ‘menselijker’ beoordelen.

Geen taalbarrières meer dankzij Google MUM-update

Dankzij MUM zullen er geen taalbarrières meer zijn, althans dat is het doel. Vandaag de dag kan taal een aardige belemmering zijn voor toegang tot informatie. Dankzij de MUM-update kan deze grens misschien wel doorbroken worden. Deze technologie kan namelijk leren van bronnen die bijvoorbeeld niet in het Nederlands geschreven zijn.

Stel je bijvoorbeeld voor dat er hele nuttige informatie geschreven is over de berg die je wilt bewandelen. Er is echter één probleempje: het is geschreven in het Japans. Vandaag de dag zul je deze informatie helaas niet kunnen vinden, tenzij je natuurlijk zoekt in het Japans. Maar wat als deze technologie kennis van verschillende websites in verschillende talen kan vergelijken om zo tot de beste bron in het Nederlands te komen? Of zelfs meteen naar het Nederlands omgezet kan worden? Dat zou erg fijn zijn. Volgens Google heeft de MUM-update deze potentie!

Informatie begrijpen in allerlei vormen

De MUM-update is volgens Google ‘multimodaal’, hieruit kunnen we opmaken dat MUM informatie uit verschillende formaten kan begrijpen. Denk hierbij aan pagina’s, foto’s en meer. Misschien kun je in de toekomst bijvoorbeeld een foto maken van je wandelschoenen en vragen: ‘’Kan ik deze schoenen gebruiken om de berg Fuji te bewandelen?’’. Dankzij de MUM-update zal Google het beeld begrijpen en in verband brengen met je vraag. Het kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een artikel met een lijst van aanbevolen wandelschoenen. Volgens de Google I/O conferentie van 2021 gaan video, Google Lens en Augmented Reality (AR) in de toekomst een nog belangrijkere rol spelen binnen de zoekmachine. Met als doel om jou natuurlijk het beste antwoord te geven. Je moet er niet raar van opkijken als jij in de toekomst een animatie van een professionele turnster op je scherm te zien krijgt, die jou laat zien hoe jij een perfecte radslag doet. 

Bron: Google

Wanneer wordt de MUM-update uitgerold?

Voordat Google daadwerkelijk zulke grote updates als MUM volledig uitgerold, zullen zij eerst enorm uitgebreid testen en monitoren of de update naar behoren werkt. Volgens Google zijn ze zelf al begonnen met het intern testen van de MUM-update en we kunnen je alvast verklappen: ze zijn enthousiast! Elke stap die Google zet om informatie wereldwijd nog toegankelijker te maken doen ze op een verantwoordelijke manier. Samen met o.a. menselijke beoordelaars zullen ze ook deze update goed gaan testen, maar wanneer kun je de MUM-update verwachten? MUM is nog vol in ontwikkeling. Volgens Google zelf zullen ze de aankomende maanden en jaren werken aan deze update en stukje bij beetje uitrollen. Delen van de technologie zullen dus aankomende maanden al ingezet kunnen worden, maar het hele systeem inzetten duurt nog wel even. Hoewel de Google MUM-update nog maar in de babyschoentjes staat, is deze update een belangrijke mijlpaal. Dankzij deze update zal Google de verschillende manieren waarop mensen van nature communiceren nog beter begrijpen!

Samenvatting Google I/O 2021 & MUM-update

Google MUM-update: dit is alles wat je moet weten!

De Google MUM-update belooft een hele grote te worden. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar deze nieuwe technologie! Als Google er inderdaad in slaagt om de MUM-update succesvol uit te rollen dan zal dit voor grote veranderingen gaan volgen in de SEO-wereld. Hoe deze veranderingen eruit zullen gaan zien en wat de gevolgen hiervan gaan zijn weten we helaas nog niet. Zodra wij dit weten zullen wij dit uiteraard met je delen! Meer lezen over Google I/O 2021 of de MUM-update

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Vraag gratis kansenanalyse aan

Wij zullen je website analyseren voor kansen op het gebied van online marketing. Je ontvangt van ons een digitaal geschreven rapport waarin staat wat voor resultaten je kunt verwachten.

Nu logo en website aanvragen

Nu logo, huisstijl en website aanvragen

Nu logo en huisstijl aanvragen

Nu logo aanvragen