Waar moet een goede website aan voldoen in 2021?
Wil jij een website laten maken of spring je toch zelf in het diepe? Welke van de twee gevallen het ook is, je wilt dat jouw website een goede website is die meegaat met de tijd. De wereld veranderd snel, ook de online wereld. De bezoekers verwachten steeds meer, alles moet sneller en Google wordt alsmaar slimmer. Er wordt dan ook steeds meer gevraagd van een website, maar wat zijn nu de kenmerken van een goede website? Of beter gezegd, waar moet een goede website aan voldoen in 2021?
Ga jij een website laten maken of ben je van plan jouw eigen website te maken? Wij hebben 16 kenmerken van een goede website op een rijtje gezet. Met deze checklist kun jij controleren of jouw website voldoet aan de eisen waaraan een goede website moet voldoen in 2021! Hieronder alvast een duidelijk overzicht. Wel zo makkelijk.
Hier moet een goede website aan voldoen:
1. De website moet goed ontworpen en functioneel zijn
Eye-catchy webdesign is erg belangrijk voor websites, net zoals een net uitziend interieur belangrijk is voor winkels. Zodra een potentiële klant op je pagina belandt, duurt het slechts 50 milliseconden om te beslissen of ze verder willen browsen of op jouw website willen blijven. Het webdesign moet in lijn zijn met je merkstrategie, zodat men gelijk jouw bedrijf herkent als ze op de website terechtkomen.
Een ander belangrijk punt waar bij het ontwerp rekening mee moet worden gehouden, is de bruikbaarheid van de website. Zorg ervoor dat de website gebruiksvriendelijk is in elke browser. Het mooiste van webdesign is dat er geen beperkingen zijn en dat je kunt experimenteren en innoveren zoals je wilt. Nadat je de voorkeuren van je klanten hebt onderzocht, kun je inspelen op het geen wat jouw klant op de website houdt en converteert.
Een mooie website is leuk, maar een goede website moet ook goed werken. Zorg er daarom altijd voor dat de functionaliteit van je website niet ten koste gaat van het ontwerp van je website. Als een website niet correct werkt, is de kans groot dat bezoekers ook snel afhaken.
2. De website moet makkelijk te gebruiken zijn
Heb je ooit op een website gezeten met zoveel indrukken dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Of een website waarvan je niet weet waarop je moet klikken om te krijgen wat jij wil? Als je dit ooit bent tegengekomen begrijp je dat het erg frustrerend kan zijn als een website niet gemakkelijk te gebruiken is. Hierdoor klikken bezoekers dan ook vaak snel weg.
Gebruiksgemak hangt ook samen met functionaliteit en goed ontwerp, maar gaat verder dan dat. Een logisch ingedeeld menu en een duidelijke website structuur met broodkruimelpaden zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij gebruiksgemak.
Let bij gebruiksgemak goed op dat je bezoeker zo snel mogelijk bij het doel kan komen wat zij willen bereiken. Misschien is dat een offerte aanvragen, een bestelling plaatsen, of gewoon informeren. In alle gevallen moet het voor de bezoeker gelijk duidelijk en gemakkelijk zijn om dit te doen.
3. De website moet geoptimaliseerd zijn voor mobiel
Volgens Google was het percentage van website bezoekers op mobiel in het jaar 2020 68.1%. Voor desktop was dit 28.9% en tablet 3.1%. Als een website niet goed geoptimaliseerd is voor mobiel, betekent dit dus dat je veel potentiële klanten kunt mislopen. Je zou zeggen dat het vanzelfsprekend is dat websites gemaakt worden met oog voor mobiel, maar wij komen nog al te vaak tegen dat websites niet goed werken op alle apparaten.
Zorg er voor dat je website goed leesbaar is op alle apparaten. Dus de tekst moet groot genoeg zijn, knoppen moeten goed klikbaar zijn en het menu moet goed werken op mobiel, zodat mensen makkelijk kunnen blijven navigeren. Testen of jouw website mobiel-vriendelijk is? Dat kan via de Mobile-Friendly Test van Google!
Als je in een branche zit waarin je vooral mobiele gebruikers verwacht, is het zelfs een goed idee om als eerst een mobiele versie van je website te maken en daarna pas een desktop versie. Dit is het ‘mobile-first’ principe.
Denk ook goed na over dat CTAs goed zichtbaar blijven op mobiel. Als je zelf op je smartphone iets opzoekt wil je ook vaak snel hebben waar je naar op zoek bent, jouw bezoekers dus ook. Heb je nog geen idee wat CTAs zijn? Geen probleem, daar kom ik later op terug in deze post.
4. De website moet frisse inhoud hebben van hoge kwaliteit
Een website die er mooi uitziet, maar de bezoeker niet op de juiste manier informeert kan conversies kosten. Voordat mensen online aankopen doen of een offerte aanvragen willen ze vaak eerst informatie over het betreffende product. Als jouw content niet informatief of onduidelijk is en de klant niet overhaalt tot een aankoop, is dit zonde van je mooie ontwerp. Zorg er dus voor dat jij jezelf verplaatst in de klant. Wat zou de klant willen weten over jouw product?
Let er ook op dat je inhoud actueel en up-to-date is. Als je het echt goed wil doen zorg je er voor dat je content altijd wordt bijgehouden en wordt uitgebreid. Dit is ook aan te raden voor een hogere positie in Google, waar we het straks nog over gaan hebben.
Naast goede inhoud is het ook van belang om er voor te zorgen dat je teksten lekker lezen en goed te begrijpen zijn. Als specialist ben je vaak geneigd om vakjargon te gebruiken en heel erg in te gaan op de technische details van je product. Dit is leuk en aardig en hier is zeker een plek voor, maar zorg er vooral voor dat in de algemene tekst alles voor iedereen te begrijpen is.
Tot slot is het belangrijk dat jouw tekst ook verkoopgericht is. Dit moet je natuurlijk niet overdrijven, want anders gaat het opvallen, maar zorg er in ieder geval voor dat je de bezoeker een bepaalde kant opstuurt, zodat je deze kunt converteren naar een daadwerkelijke klant.
5. De website moet een snelle laadtijd hebben
Een trage website wordt snel verlaten en converteert niet. We leven in een maatschappij waarin iedereen alles snel wil. Als jouw pagina 5 seconden duurt om in te laten haakt jouw bezoeker af en gaat deze naar je concurrent. Een trage laadtijd zorgt ook voor een slechtere positie in zoekmachines zoals Google. Niet geheel onbelangrijk als je het ons vraagt! De snelheid van een website of een pagina kan op verschillende manieren gemeten worden. De meest popualaire tool hiervoor is PageSpeed Insights. Deze tool is van Google zelf en dus erg betrouwbaar. Wanneer je jouw website door PageSpeed Insights gooit, zul je even geduld moeten hebben. Na enkele seconden zal de tool jouw website een score geven van 0-100 voor zowel de mobiele versie als de desktop versie. Ze zijn ook nog eens zo aardig om er bij te vermelden wat er mis is aan de website op het gebied van snelheid en hoe je dit kunt optimaliseren!
6. De website moet goed beveiligd zijn (SSL)
Een goed beveiligde website is een must. Je wil niet dat de gegevens van jouw bezoekers op straat komen te liggen. Daarom is een SSL-certificaat van groot belang. Tegenwoordig leveren de meeste hosts gratis SSL met Let’s Encrypt. Met een druk op de knop kun je al gratis een SSL-certificaat aanvragen voor je website, waardoor deze al een stukje beter beveiligd is. Meer weten over veiligheid en hosting?
Beveiliging naast SSL
Een CMS als WordPress heeft verder vaak al beveiliging goed ingebouwd. Als je echter zelf een website programmeert of laat programmeren is het van belang om alles op het gebied van beveiliging goed te testen. Dit kun je natuurlijk ook laten doen door een andere partij, Als je een website online zet wil je zeker weten dat deze goed beveiligd is voordat je veel bezoekers gaat trekken.
7. De website moet duidelijke CTA's hebben
En we zijn aangekomen bij de ‘CTAs’, maar wat zijn dit eigenlijk? Een CTA is een Call To Action. CTA’s worden vaak in de vorm van knoppen weergegeven zoals ‘Neem nu contact op’ of ‘Offerte aanvragen’. Een CTA is letterlijk vertaald ‘Oproep tot actie’. Jij wil dat de bezoeker van je website iets gaat doen. Met een goede CTA kun je bezoekers binnen 1 klik brengen naar waar jij ze wil hebben. Bedenk wat het doel is van jouw website en zorg er voor dat er duidelijke CTA’s zijn.
8. De website moet contactknoppen hebben
Het is van belang dat je contactgegevens goed in beeld staan bij een website en dat men weet waar en hoe ze contact met je kunnen opnemen. Zorg er ook voor dat je bij je adres hebt staan of mensen eventueel de deur in kunnen lopen zonder afspraak, of dat ze van tevoren een afspraak moeten maken.
Als mensen met een vraag zitten wil je ze zo snel mogelijk kunnen helpen. Een telefoonnummer op de website helpt dan ook altijd goed. Sommige mensen houden van bellen en sommigen van mailen. Zorg er dus ook voor dat je een mailadres en contactformulier op de website hebt staan. Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven ook een WhatsApp nummer op de website hebben staan, wat het nog iets persoonlijker maakt.
Als laatst kun je nog een chat toevoegen aan de website, zodat mensen direct met een van je medewerkers kunnen chatten. Dit is geen must, maar een leuk extraatje als dit tot je mogelijkheden behoort. Nog beter is als je een chat hebt en jouw eigen medewerkers beginnen met praten tegen de bezoeker om deze naar hetgeen te leiden waar die naar op zoek is.
9. Een goede website moet goed vindbaar zijn
Een mooie website die niet goed vindbaar is en geen bezoekers trekt is een loze investering. Aan het begin van het internet was het zo dat als je een website online zette, je nog makkelijk bezoekers kon trekken zonder iets aan online marketing te doen. Tegenwoordig staan er echter miljarden pagina’s online en zitten mensen echt niet te wachten op jouw website.
Investeer in je vindbaarheid
Het klinkt hard, maar het is zo. We zien nog al te vaak mensen voorbij komen die denken dat hun website uniek is en dat wanneer deze online staat er gelijk duizenden mensen op zitten te wachten en deze gaan bezoeken. Niets is helaas minder waar. Door de hevige concurrentie in de meeste branches is het van belang om te investeren in de online vindbaarheid van je website. Dit kan door middel van SEO bijvoorbeeld. Maar ook door middel van marketing op social media of Google Ads. Er zijn talloze manieren om je website beter vindbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld ook door offline reclame te maken.
SEO
Wij raden vooral aan om te investeren in SEO en linkbuilding, dus organisch hoger komen in zoekmachines zoals Google. Waarom? Omdat als je eenmaal topposities hebt behaald op zoekwoorden met een hoog zoekvolume, je bezoekers krijgt die al op zoek zijn naar je product en een hoge kans hebben om geconverteerd te worden naar een betalende klant. Met behulp van linkbuilding wordt jouw domein autoriteit versterkt. Lees hier meer over wat linkbuilding is.
Hoe jij je website online vindbaar maakt is aan jou, maar laat het duidelijk zijn dat een mooie website niet automatisch goed vindbaar is en bestormt wordt met bezoekers. Als je wil dat je website goed gevonden gaat worden, wees er dan op voorbereid om hier fors in te investeren. Hou hierbij ook een langetermijnvisie aan en wees geduldig.
Hoe lang investeren in vindbaarheid?
Je website goed vindbaar maken en houden kan in sommige gevallen een oneindig doorlopend proces zijn. Jouw concurrenten zitten namelijk ook niet stil en willen ook maar al te graag goed gevonden worden. Investeren zij hier meer in dan jij? Dan is de kans groot dat zij je ook voor blijven.
FixWebs kan na de bouw van je website hierin adviseren. Wij doen regelmatig cocurrentie-analyses voor klanten uit verschillende branches om in te schatten wat een realistisch budget is voor hun vindbaarheid. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact op.
10. De website moet een goede interne linkstructuur hebben
Een krachtige linkstructuur is van groot belang als je wil dat je website goed navigeer- en vindbaar is. Een interne link is een link op een pagina van jouw website die linkt naar een andere pagina van jouw website. Als je meerdere diensten hebt kan het interessant zijn om complementaire diensten naar elkaar te linken, zodat mensen ook weten dat je dat bijbehorende product levert.
Interne links maken je website ook beter vindbaar voor Google. Als je interne links op een logische manier gebruik zal Google jou belonen met een hogere posities in de zoekmachines. Dit is echter maar een klein onderdeel van SEO, dus denk niet dat als je interne linkstructuur het beste is je gelijk topposities gaat behalen in de zoekmachine. Het helpt echter zeker om dit goed voor elkaar te hebben en is voor de gebruiker ook zeer wenselijk.
11. Een goede website toont klantreviews
Klantreviews laten zien dat jij je eerder hebt bewezen en wekken dus vertrouwen op bij potentiële nieuwe klanten. Denk er zelf eens over na, als jij een product wil kopen en je twijfelt tussen twee partijen. De ene partij heeft een hele hoop goede reviews en de andere partij geen. Dan ben je eerder geneigd om het product af te nemen bij de partij die wel reviews heeft. Deze partij heeft zich tenslotte bewezen en levert blijkbaar goede service.
Vertrouwen wekken is zeer belangrijk in 2021. Mensen weten inmiddels dat helaas niet elke site even betrouwbaar is en geven zelfs vaak liever iets meer geld uit voor meer zekerheid, dan dat ze bij de goedkoopste iets afnemen, zonder dat ze zeker zijn of de service goed is.
12. Een goede website heeft een portfolio
Dit slaat ook op het vorige. Zoals we al zeiden, vertrouwen is belangrijk. Mensen willen nu eenmaal diensten afnemen bij bedrijven met ervaring en expertise. Laat je portfolio zien en zorg er voor dat hier werken in staan waar jij trost op bent en van het type klanten die jij graag opnieuw zou willen aantrekken. Een portfolio heeft vaak weinig betrekking op een site zoals een webshop, maar voor een bouwbedrijf of ander type bedrijf waar een dienst door wordt aangeboden is een portfolio tegenwoordig essentieel. Mocht je benieuwd zijn naar ons portfolio, hier ons portfolio!
13. De website moet jouw verhaal vertellen
Maak het persoonlijk! Zorg er voor dat je het verhaal achter je bedrijf vertelt. Op deze manier bouw je een band op met je klant en zien ze ook dat achter jouw bedrijf mensen zitten. Door je verhaal te vertellen wek je ook vertrouwen, als je authentiek bent tenminste. Of je nu B2B of B2C bent, mensen doen zaken met mensen. Potentiële klanten willen dan ook graag weten met wie ze in zee gaan. Benieuwd naar ons verhaal?
14. De website moet een veelgestelde vragen sectie bevatten (FAQ)
Dit is een extraatje, maar erg handig. Als je goede content hebt worden alle vragen van je klant vaak al beantwoord. Sommige bezoekers hebben echter gewoon graag snel antwoord op al hun vragen. Hiervoor is het handig om een FAQ op te stellen. Hierin kunnen bezoekers al hun eventuele vragen en antwoorden op deze vragen in een oogopslag zien. Bovendien neemt een FAQ niet teveel beslag in op je pagina.
15. De website moet persoonlijke beelden tonen
Zorg voor personality op je website, zoals we eerder zeiden, maak het persoonlijk! Een foto van jouzelf of je team tonen zorgt voor een persoonlijke aanpak en laat zien dat je niet bang bent om je gezicht te tonen.
Mensen zijn sociale wezens, zelfs in 2021, waarin mensen vooral achter hun PC of smartphone zitten. Mensen vinden het leuk om gezichten te zien die enthousiasme uitstralen. Op deze manier kun jij non-verbaal naar je klant communiceren dat jij klaar staat voor ze.
16. De website moet één groot geheel zijn
Ook is het belangrijk dat je website eenheid laat zien. Gebruik logische kleuren voor jouw merk. Zorg er voor dat pagina’s over het algemeen dezelfde stijl hebben. Niet alles hoeft er precies hetzelfde eruit te zien, maar het is belangrijk om eenheid te bewaren op het gebied van zowel ontwerp en content. Kijk ook naar de kleuren in je logo en op je visitekaartjes. Zorg er voor dat mensen jouw bedrijf goed herkennen.
Voldoet jouw website aan al deze kenmerken?
Dit was het alweer. Voldoet jouw website aan deze 16 kenmerken? Dan is er geen twijfel over mogelijk dat jij een goede website hebt. Heb je nog geen website of kan jouw website na het lezen van deze pagina wel een make-over gebruiken? Wij van FixWebs helpen je graag. Wanneer je jouw website of webshop laat maken door ons, zorgen wij voor een professionele website die jaren mee kan en voldoet aan al de bovenstaande kenmerken! Meer weten? We gaan graag met je in gesprek.